rUMpUT $ pErsAHaBAtan ~ ALEAF AFNAN

Monday, March 2, 2009

rUMpUT $ pErsAHaBAtan


rUMpUT $ pErsAHaBAtan

Cikgu:Hari ni kita akan belajar erti kasih sayang dan persahabatan..

Pelajar:Macam mana kita nak menilai tu semua?

Cikgu:Senang saja ,kamu pergi ke padang rumput..cari rumput yg paling cantik sekali.dengan syarat,jgn sesekali pandang ke belakang selepas kamu cabut.

Pelajar tadi pergi ke padang dan mencari rumput yg paling cantik. Dia mencabut satu rumput yg dia rasakan cantik. Tetapi di sebabkan padang rumput itu dia rasa luas lagi,dia mencampakkan semula rumput tu ke tanah.Dan teruskan perjalanan mencari rumput yang lebih cantik. Tapi, hingga ke hujung padang,dia tidak dapat jumpa satu pun rumput yang lebih cantik dari yang sebelumnya.

Cikgu: Sudah jumpa?

Pelajar: Ada,saya sudah cabut satu.Tapi saya campak semula sebab saya rasa ada yang lebih cantik dari yang saya cabut tadi.Tapi bila saya sampai ke hujung padang,saya tak dapat jumpa yang lebih cantik dari yang sebelumnya.Lagipun cikgu tak benarkan saya pandang ke belakang semula.

Cikgu:Itulah,manusia tiada pernah menghargai apa yang kita pernah ada,selalu nak lebih dari apa yang ada. Walhal rumput tu semua sama,bayangkan lah padang rumput tu besar mane je kalau nak di bandingkan ngan dunia ini,tapi apabila kita cepat ambil keputusan yang kita tidak fikir panjang,banyak perkara yang kita terlepas pandang,bila dah jumpa yang lebih baik,yang lama selalu ditinggalkan,bila dah kehilangan apa yang kita ada dulu,barulah rasa menyesal.

http://nurtakwa88.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Komenlah dengan beretika kerana setiap komen anda amatlah saya hargai.